Joe Biden presidential portrait

Odstoupení Joea Bidena z kandidatury prezidentské kampani 2024 je dobrou zprávou, která se právě zapisuje do dějin USA.  Znovu se totiž ukazuje, jak důležité je střídání se u moci. Díky tomu se nebude muset opakovat dnes už okoukaný souboj Trumpa a Bidena a může dojít k omlazení vrcholné americké politiky, které už bylo potřeba.

Ve světle této změny, je ještě více vidět, diametrální rozdíl mezi americkou politickou praxí a totalitními režimy, kde k žádnému střídání u moci po desetiletí nedochází. Například diktátor Putin je u moci už čtvrt století a rozhodně nehodlá skončit. Putin se drží u moci díky porušování ruské ústavy, rozpoutané válce a teroru uvnitř Ruska. Putin porušil ústavu a protiprávně znovu nastoupil do prezidenské funkce. Teď už ho ale nikdo odvolat nemůže a Rusům bude vládnout železnou pěstí i nadále. Právě to pravidlo vystřídání u moci je zásadní rozdíl mezi ruskou diktaturou a americkou demokracií.

Znovu se tedy ukazuje, jak důležité to střídání u moci je. Pokud by Joe Biden včas neodstoupil z kandidatury, hrozila by diskreditace důležitých voleb v očích (nejen) amerických voličů. Díky Bidenově státnické rezignaci budou američtí voliči moci vybírat alespoň z jedné poloviny nového kandidáta.[1]

Pokud se porozhlédneme po světě, uvidíme, že těch dlouho sloužících politiků je více. Zajímavé je, jaká je korelace mezi délkou jejich mandátu a úpadkem svobody, úpadkem  ekonomiky a celé společnosti v totalitním státu. V totalitní (nebo oligarchické) společnosti je totiž motivace pro odvádění dobrého pracovního výkonu (a iniciativy) trvale snížená a všelijakými prostředky omezovaná. Proto totalita vždy se svobodnější (demokratičtejší) splolečností v dlouhodobém soutěžení vždy nakonec prohraje (bez ohledu na to, kolik lží sama o sobě za tu dobu vypustí).

Američtí voliči díky odstoupení Johna Bidena dostali reálnou šanci vyhnout se tomuto černému scénáři. Jak tuto skutečně historickou šanci využijí, je už na jejich rozhodnutí.

——————————

[1] Trochu mi to připomíná situaci u posledních, českých, prezidentských voleb. Myslím ty opakované kandidatury oligarchy Babiše, který sám sebe pasuje do role rebela pro establishmentu. Opak je ale pravdou. Babiš tady ten establishment nejen reprezentuje, ale i aktivně desítka let vytváří. Stejně tak je to s americkým kandidátem Trumpem. Ten používá podobné lži a manipulace, jaké u nás v politice používá i Babiš.

dále doporučuji k přečtení:

„Bylo mi ctí být vaším prezidentem,“ odstoupil Biden z kampaně a doporučil Kamalu Harris    DeníkN, 21.7.2024 Jana Cíglerová

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika