OSKB 2022

V roce 2014 chtěl Putin stůj co stůj zabránit Ukrajině ve směřování do EU. Jeho prezidentská loutka Janukovič musel uprchnout do Ruska. Putin jako trest za ukrajinský „odpor“ zahájil v roce 2014 válku na východní a jižní Ukrajině. Svými maskovanými zelenými mužiky obsadil Krym, vytvořil dvě separatistické republiky na východě Ukrajiny. Ani gruzínský scénář ovšem Putina trvale neuspokojil. Když se za jeho humny začalo bouřit už i Bělorusko, vypadalo to pro Putina nepříjemně. Začal se obávat, že také Bělorusko směřuje do Evropy. Bál se oslabení svojí pozice a tak se rozhodl uázat sílu a napadnout celou Ukrajinu. Tentokrát ale masivněji s plnohodnotnou, dvěstětisícovou armádou přichystanou už půl roku za hranicemi Ukrajiny. Putin chtěl rychle obsadit Kyjev, dosadit loutkovou vládu … Proto akci nazval speciální operací. Myslel si, že to půjde rychle a snadno. Podobně jako kdysi, při akci Wagnerovců na Krymu. Čekala na něj, ale úplně jiná Ukrajina, než byla ta v roce 2014. Ukrajinci po osmi letech ruského zabíjení na separatistických územích měli Putina plné zuby. A nejen ti (let MH17). Putin se přepočítal. Reakce na Putinovu válku byla jiná, než si představoval.

Dvě dlouhodobě neutrální evropské země se rozhodly požádat o členství v NATO. Do roka ruského od útoku na Kyjev vstoupilo do NATO Finsko, o rok později i Švédsko. NATO se rozšířilo na 32 členů. Zvláště u Finska to muselo Rusko bolet. Drželo Finsko v jakémsi politickém šachu od rusko-finské války, kterou rozpoutal diktátor Stalin. Putin prohrál i v případě energetického vydírání evropských zemí. Evropané nezmrzli. A teď se rozhodla (v referendu) opustit sféru ruského vlivu i bývalá svazová republika Moldavsko. Moldavané dávají přednost EU.

Putin však v posledních letech oslabuje Rusko i jinak. Ve střední Asii (OSKB) ruskou pozici (v bývalých republikách SSSR) postupně nahrazuje vliv Číny a Turecka. Další prestižní prohru Putin utržil letos na olympiádě. Ruští sportovci nesměli soutěžit pod ruskou vlajkou. A na Putina osobně byl vydán mezinárodní zatykač. Za válečné zločiny. Putin dělá, že se ho nebojí, ale do řady zemí od té doby nejel. Nakonec Putin deklasuje Rusko i ve vojenské oblasti. Spojil se severní Koreou a Iránem, protože nezvládal vyrábět munice a drony. Trvale mu na frontě chybí i vojáci. A mrtvý Rusové chybí i v ruském hospodářství. Navíc ruský rubl ztrácí a ztrácí. Stejně tak, jako ztrácí majetek čím dál více ruských oligarchů, aby Putin mohl dál financovat válku. A stovky miliard dolarů připravených Putinem na válku, leží na zmražených účtech v Evropě a USA. Nově se používají jejich úroky na válečnou pomoc Ukrajině. Chytré, že?

No řekněme si to otevřeně. Takhle vítěz na globálním hřišti rozhodně nevypadá. Jestli chce Putin budovat Eurasii, tak ve srovnání s Čínou, udělal za poslední tři roky z Ruska ekonomického „trpaslíka“ a území Ruska zvětšil o kousek za cenu statisíců mrtvých Rusů. Morální i ekonomický úpadek Ruska ale Putin poslední dobou zvětšil hodně.

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika