korespondeční volba

Korespondenční volba zjednoduší život českým občanům pobývajícím v zahraničí. To by v důsledku mělo znamenat, že se jich zúčastní ve větší míře než doposud. Jezdit kvůli volbám na českou ambasádu stovky kilometrů pro ně jistě byla velká komplikace. Ve výsledku mohlo takto volit jen málo z nich. Pokud tedy schválí volbu senátoři i prezident, budou si moci korespondenční volbu lidé užít už v příštím roce. Uvidíme, jak se to projeví na volební účasti.

Opozice se korespondenční volbě snažila zabránit z dost sobeckých důvodů. SPD Tomia Okamury, která se v názvu chlubí svobodou a přímou demokracií, chce voličům komplikovat volební účast? To je divný postoj. Možná by si tedy strana měla opravit svůj název. Třeba na křivolaká demokracie nebo obtížná demokracie. Na úplně přímou demokracii po takovém odmítání korespondenční volby nevypadá.

Druhým politickým „expertem“ je ANO oligarchy Babiše. Ten si pravděpodobně nechal udělal průzkum, a když zjistil, že ho voliči v zahraničí momentálně moc nemilují, a tak účelově změnil názor. Než se dostal do vlády, tak voličům sám korespondenční volbu sliboval. Před volbami to jistě znělo pěkně moc pěkně. Když došlo na věc, otočil a na volební slib se vykašlal. Vrcholní členové ANO se pak následně teatrálně předháněli korespondenční volbu rozcupovat. Asi se tím v ANO získá lepší pozice u majitele hnutí …

Opozice měla mimořádnou příležitost připojit se k vládě, korespondenční volbu odhlasovat společně a připsat si zásluhu. Přece jen se jedná o volební zákon. Ten je pro všechny voliče. Místu toho se připojila k nepěkné tradici hledání vlastního prospěchu namísto zlepšování volebního systému. Je to přízemní a trapné. Je to pane Babiši a Okamuro zase jen další trapná účelovka.

Jako volič doufám, že pokud byste nám chtěli příště vládnou, tak hned našim krajanům tu korespondenční volbu nezrušíte. Ale pro jistotu by si tuhle otázku měli položit všichni, kteří půjdou příště k volbám. I ti, co budou volit doma. Je to jedna z důležitých otázek, až se voliči budou příště rozhodovat, komu dají mandát je zastupovat.

 

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika